TATLILAR

GELİN HANIM TATLISI (ARAPKİR MALATYA)

Malzemeler:
500 gram
kayısı
Yarım su bardağı haşlanmış
pirinç
Yarım su bardağı rende
havuç
Yarım su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı baharat (dövülmüş karanfil tarçın ve zencefil karışımı)
Üzeri için:
Kaymak çam fıstığı tozu
Şurup için:
1.5 bardak toz şeker
3 su bardağı su
1 dilim
limon
Toz şekerle suyu kaynatın ardından
limonu ekleyin ve şerbeti hazırlayın

Hazırlanışı:
Kayısıları bol suda yıkayıp sıcak suda bekletin. Ayrı bir yerde havucu rendeleyin, önce kendi suyu ile pişirin. Yumuşayınca toz şeker,
pirinç karıştırarak macun haline gelince ateşten alın. Baharat ilave edin. Kaynayan şuruba kayısıları atın. Yumuşayıp şerbeti içinceye kadar kayısıları kaynatın. Soğuyunca kayısıları koparmadan 2'ye ayırın. İçine iç koyun kapatın. Fırın kabına dizin. Üzerine kalan şerbeti dökün. Orta ısılı fırında 10 dakika bekletin. Fırından çıkartıp soğuyunca kaymak, Şam fıstığı tozu ile süsleyip servis yapın.
İNCİRLİ KREMALI TATLI (MALATYA)

Malzemeler:
Keki için;
7 küp küp doğranmış kuru
incir
1 su bardağı çekilmiş
ceviz
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
3
yumurta
1 paket kabartma tozu
muhallebisi:
3 su bardağı
süt
50 gram tereyağı
1 çorba kaşığı nişasta
1 çorba kaşığı un
5 çorba kaşığı toz şeker
1 paket krem şanti

Hazırlanışı:
Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırp.İçine
cevizi ve inciri koyarak karıştır.Unu ve kabartma tozunu da ekleyip yağlanmış kaba dök. 180 derece fırında 15-20 dk kadar pişirin.
MUHALLEBİSİ; Muhallebi malzemelerinin hepsini bir tencerede karıştırıp kısık ateşte muhallebi kıvamına getirin. Pişen kekte muhallebi de ılık olunca üzerine dökün. Soğuk servis edin.


SİNGER TATLISI (MALATYA)
Dört su bardağı un, iki su bardağı şeker, iki su bardağı yoğurt bir kapta çırpılır. Bir tepsiye yerleştirilerek fırına konur. Pişince tabaklara alınarak servis yapılır.
KAYISI DOLMASI (MALATYA)

½ kg kuru kayısı
1 su bardağı
ceviz içi
2 çorba kaşığı bal veya toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı toz şeker
biraz
hindistancevizi veya yeşil fıstık

Kayısılar yıkanır 10-15 derecede ılık suda ıslatılarak süzülür. Diğer tarafta
ceviz havanda dövülür. İçine bal veya toz şeker konularak iyice karıştırılır. Süzülen kayısıların kanatları açılıp ikiye ayrılır (birbirinden kopmayacak şekilde) Kanatların bir tarafına cevizli iç konularak, diğer kanat üzerine kapatılır, sıkıştırılır.
Yağlanmış fırın tepsisine bir sıra halinde dizilir. Bir çay bardağı su üzerinde gezdirilir.Kayısıların üzerlerine küçük parçalar halinde tereyağı konur. Dört kaşık toz şeker serpilerek fırında 20-25 dakika pişirilir. Servis tabağına alınarak üzerine
hindistancevizi veya yeşil fıstık serpilerek servis yapılır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder