REÇEL - ŞERBET - HOŞAF




KAYISI HOŞAFI (ERİKLİ HOŞAF) (MALATYA)
Hüdai kayısı kabuğu alınır, yıkanır ve tencerede az suyla haşlanır. Üzerine yeniden su ilave edilir, yeterince şeker konulur. Üzüm tanesi, erik kurusu (mamık da denir) eklenir ve kaynatılır. Soğuduktan sonra içilir.


MERMERİK ERİĞİ HOŞAFI (MALATYA)

Kurutulmuş erikten yeterince alınarak yıkanır, bir tencerede haşlanır. Gece dışarıya konularak soğutulup yenildiği gibi, suyu şerbet olarak da içilebilir.




ŞERBET (ÜZÜM ŞERBETİ) (MALATYA)
Üzüm çiğnenir, suyu çıkartılır. 5 bakraç şıra konur. 1 bakraç şerbet elde edilir. Sabahtan akşama kadar uzun bir süre karıştırılarak kaynatılır. Üzümün suyu çekilir, kalanı "şerbet" olur.
Şerbet yenir, ezilerek içilir, erişte pilavı yenirken içilir.




ERİK ŞURUBU (MALATYA)

Eriklerin olgunları toplanır. Bir
kazanda kaynatılır, şekeri eklenir. Bir iki taşım da böyle kaynar. Sonra sıkılarak posası atılır. Elde edilen şıra kaplara konur. Gerektiğinde bundan alınır, sulandırılarak içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder